Το « Welcome to Up 2023» μετατρέπει το campus του Πανεπιστημίου της Πάτρας σε ένα μεγάλο, γιορτινό «χωριό» στο οποίο συναντώνται παλιοί και νέοι φοιτητές, πολίτες και πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και αστροπαρατηρητές, εθελοντές και χορηγοί, ραδιοφωνικοί παραγωγοί και dj΄s.
Η καρδιά του Φεστιβάλ Υποδοχής νέων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα χτυπά δυνατά πέριξ του «Πάρκου της Ειρήνης», όπου μπορείς να τα δεις… όλα!
- Ομάδες, υπηρεσίες, δομές του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης τα τμήματα του Ιδρύματος και οι χορηγοί του Φεστιβάλ θα συστήνονται μέσα από τα εκθεσιακά περίπτερα γνωριμίας τους.
Στα περίπτερα γνωριμίας συμμετέχουν οι : Άλμα Ζωής, Αστρονομική εταιρεία ΩΡΙΩΝ, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας, Τμήμα Υποστήριξης φοιτητών, απασχόλησης, σταδιοδρομίας και διασύνδεσης, Δράση «ΜΕΤΩΝ», Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, Εθελοντική Ομάδα Φλέβα Ζωής, ΕΘΕΞΙΣ, Erasmus, Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής, Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης, IEEE Student Branch, ΙΟΑΣ Μυλωνάς, ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ (Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας), ΚΕΔΜΟΠ, Κοινωνική Μέριμνα, ΚΟΦΕΠΠ, Λέσχη Ρομποτικής, Lifechain, ΝΟΠ (Ναυτικός Όμιλος Πατρών), Οut Door Against Cancer Connect Us (Εργαστήριο Υγιεινής -Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών), Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο, Patras Community, Robots@UP, Σύλλογος Φοιτητών Φαρμακευτικής, Συνήγορος του Φοιτητή, ΤΕΕΑΠΗ, UPFM, Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών
-Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα «ταξιδέψει» στο Πανεπιστήμιο Πατρών στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του campus για ένα τριήμερο οpen-air παρουσίασης βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους. Μαζί τους και η ΚΟΦΕΠΠ. Πρόκειται για πρόταση του Ιδρύματος Τοπάλη που είχε ενταχθεί και πέρυσι στο «Welcome to UP». Στις 19/10 (ώρα 19:30), 20/10 (ώρα 19:30), 21/10 (ώρα 19:00).
- Οι λάτρεις των αστεριών και του σύμπαντος, θα μπορούν να απολαύσουν αστρονομική παρατήρηση (για φοιτητές και Πατρινούς) με τα τηλεσκόπια της δραστήριας ομάδας αστρονομίας «Ωρίων» που συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια από την ίδρυσή της. Στον εκθεσιακό χώρο του «Welcome to UP 2023» θα στηθούν το βράδυ της Πέμπτης 19/10 και της Κυριακής 22/10, τέσσερα ισχυρά τηλεσκόπια ώστε οι συμμετέχοντες να παρατηρήσουν τη Σελήνη, τον πλανήτη Κρόνο και άλλα ουράνια αντικείμενα. Επίσης, ο «Ωρίων» θα διαθέσει και δύο ηλιακά τηλεσκόπια απ’ όπου θα γίνεται ασφαλής παρατήρηση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας την Παρασκευή 20/10.
H Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001 και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπό έχει την εκλαΐκευση και διάδοση της αστρονομίας, της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για την επίτευξη των στόχων αυτών γίνονται σε συστηματική βάση ομιλίες, παρατηρήσεις του ουρανού και εκπαιδευτικές εκδρομές.
-Στο Campus θα βρουν οι φοιτητές την αφετηρία και τον τερματισμό του Magic Bus Patras Tour, μια διαδρομή με πούλμαν (Hop on Hop Off buses- λεωφορεία με ανοιχτή οροφή) για να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της πόλης – Get το Know with the City: Διαδρομές με αφετηρία το Πανεπιστήμιο και σταθμούς: τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Βόρειο Πάρκο, το Έλος της Αγυιάς, τον Μώλο Αγίου Νικολάου, το Νότιο Πάρκο, το Καρναβαλικό Εργαστήρι, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Βούντενης. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα δρομολογίων, καθώς και live την διαδρομή τους στο welcometoup.wpnet.upatras.gr
-Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ξενάγηση φοιτητών – επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής εξοικειώνεται με την έκταση του Πανεπιστήμιου και καλείται να γνωρίσει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος π.χ. Πρυτανεία, Τμήματα Σχολών, Φοιτητική Εστία, Συνεδριακό Κέντρο, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, Γυμναστήριο Πανεπιστημίου, Μουσεία Πανεπιστημίου κ.λπ. Οι φοιτητές καλούνται επίσης να περπατήσουν στα μονοπάτια, στο Πάρκο Ειρήνης, στην Εστία, στο υπαίθριο Σκάκι των Αρχιτεκτόνων, στον κήπο Άνθεια με την τεχνητή λίμνη και σε πολλά άλλα μέρη για να ανακαλύψουν την ομορφιά του Πανεπιστημιακού Campus.
-Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου UP fm θα εκπέμπει ζωντανά από την κεντρική σκηνή του Πάρκου της Ειρήνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές εκπομπές, μουσική κάλυψη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, και εν γένει λειτουργία του σταθμού ως μέσο διάχυσης της πληροφορίας και ενημέρωσης για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.
-Στο Campus θα βρείτε αθλητικές δραστηριότητες φοιτητών σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο. Προγραμματίζονται υπαίθρια γυμναστική, καθώς και λιπομέτρηση, δείκτης μάζας σώματος, βόλεϊ, μπάσκετ, πινγκ πονγκ, ποδόσφαιρο. Επιπλέον, στο Πάρκο της Ειρήνης θα διοργανωθεί υπαίθριο μάθημα γιόγκα από την Ευτυχία Χριστοδουλοπούλου (TADASANA BY Eftyxia), το Σάββατο 21/10 και ώρα 16:30.
Ετοιμαστείτε επίσης για:
- Workshops – Παρουσιάσεις. Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχει οθόνη προβολής, όπου οι ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών θα παρουσιάζουν τις δράσεις τους με οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάσεις ή άλλου είδους workshops.
-Περιήγηση στα Μουσεία του Πανεπιστημίου. Τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Πατρών θα παραμένουν ανοιχτά για κοινό και φοιτητές με συγκεκριμένο ωράριο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Υποδοχής των Πρωτοετών Φοιτητών. Συγκεκριμένα: Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πέμπτη 19/10, Παρασκευή 20/10 από 11.00 - 14.00, Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών Τετάρτη 18/10, Πέμπτη 19/10, Παρασκευή 20/10 από 11.00 έως 13.00 και Βοτανικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών Πέμπτη 19/10, Παρασκευή 20/10, Σάββατο 21/10 από 11.00 έως 14.00
-Στο Πάρκο της Ειρήνης θα πραγματοποιηθούν οι δύο συναυλίες του Φεστιβάλ.
Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου - Ανδριάνα Μπάμπαλη (21.00)
Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου - Φοίβος Δεληβοριάς (21.00)
Παράλληλα διοργανώνονται πάρτι με DJ Sets στο Πάρκο της Ειρήνης την Παρασκευή 20/10 στις 21.00 και απογευματινό πάρτυ την Κυριακή 22/10 στις 18.00
-Video παράσταση femicide.gr
Υπό τον τίτλο femicide.gr η χοροθεατρική Ομάδα φοιτητών ΤΕπΕΚΕ trA 10+1 θα παρουσιάσει μία σωματική αφήγηση που συνδυάζει και λόγο εστιάζοντας στις δολοφονημένες γυναίκες του 2020 (χρονιά με πολλές γυναικοκτονίες στην χώρα μας). Πρόκειται για συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου. Στις 19/10 και ώρα 19.00.
-Performance για τις γυναίκες που βίωσαν και βιώνουν βία από την χοροθεατρική Ομάδα «Ορμήτες» του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Πάρκο της Ειρήνης και στο Αγρίνιο. Στις 20/10 στο Πάρκο της Ειρήνης 18.30) . Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στις 21/10 στο Αγρίνιο.
«Welcome to UP 2023»: «We Love UP» στο Campus του Πανεπιστημίου με ομάδες, δράσεις και δομές επί της υποδοχής των φοιτητών
«We Love UP» θα λέει από τις 18 Οκτωβρίου η πανεπιστημιούπολη της Πάτρας, η οποία μετατρέπεται σε ένα μεγάλο φοιτητικό «χωριό» για το «Welcome to UP 2023», το Φεστιβάλ Υποδοχής Νέων Φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο επιστρέφει ακόμη πιο δυναμικά φέτος μετά την περσινή άκρως επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση που άλλαξε τα δεδομένα του φθινοπώρου στην Πάτρα.
Στο πλαίσιο του «Welcome to UP 2023», δημιουργείται στο Πάρκο της Ειρήνης ένα πολύχρωμο φοιτητικό χωριό, γεμάτο νεανικά όνειρα και νεανικά χαμόγελα, το οποίο θα υποδέχεται φοιτητές και πολίτες από τις 19 έως και τις 22 Οκτωβρίου.
Το «χωριό» στο campus θα διαθέτει την κεντρική σκηνή του, θα φιλοξενεί τον «open air κινηματογράφο», ενώ ομάδες, υπηρεσίες και δομές του Πανεπιστημίου, καθώς και οι χορηγοί του Φεστιβάλ, θα συστήνονται σε φοιτητές και επισκέπτες μέσα από εκθεσιακά περίπτερα γνωριμίας.
Συμμετέχουσες Ομάδες-Δομές-Δράσεις
Στο «Welcome to UP 2023» και στο πλαίσιο της δράσης συμμετέχουν (αλφαβητικά):
Άλμα Ζωής
Και το Άλμα Ζωής Αχαΐας συμμετέχει στο εκθεσιακό μέρος του
«Welcome to UP 2023» στο Πάρκο της Ειρήνης. Εθελοντές του συλλόγου
θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό και μπλουζάκια ενόψει και του pink
the city 2023.
Αστρονομική εταιρεία ΩΡΙΩΝ
Η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» εδώ και είκοσι δύο χρόνια
αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους αστρονομικούς συλλόγους της
χώρας, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2001 και είναι μη κερδοσκοπικού
χαρακτήρα. Σκοπό έχει την εκλαΐκευση και διάδοση της αστρονομίας,
της αστροφυσικής και των επιστημών του διαστήματος. Για την επίτευξη
των στόχων αυτών πραγματοποιούνται σε συστηματική βάση ομιλίες,
παρατηρήσεις του ουρανού και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης https://library.upatras.gr/
Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών
έχουν ως αποστολή τους την υποστήριξη, προβολή και διάχυση του
εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του συνόλου των μελών της
κοινότητας, και την σύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία και την
ευρύτερη επιστημονική κοινότητα σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές
επίπεδο.
Γραφείο Πρακτικής Άσκησης – https://praktiki.upatras.gr/
Ο κύριος στόχος του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (ΓΠΑ) του
Πανεπιστημίου Πατρών, είναι η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας της
εκπαίδευσης που προσφέρεται στον φοιτητή, μέσω του θεσμού της
Πρακτικής Άσκησης. Οι φοιτητές θα ενημερώνονται για θέματα που
αφορούν στις δράσεις και τις παροχές του Γραφείου. Η Πρακτική
Άσκηση συμβάλλει στην εξωστρέφεια των Τμημάτων του
Πανεπιστημίου Πατρών και στην πιο ουσιαστική επικοινωνία με τις
επιχειρήσεις.
Τμήμα Υποστήριξης φοιτητών, απασχόλησης, σταδιοδρομίας και διασύνδεσης– https://www.cais.upatras.gr/
Στρατηγικός στόχος της Διεύθυνσης είναι η μεθοδική και
αποτελεσματική διαχείριση και ο διοικητικός συντονισμός των
ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών θεμάτων που αφορούν σε εγγραφές,
μετεγγραφές, κατατάξεις φοιτητών, προγράμματα προπτυχιακών
σπουδών, προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών,
μεταδιδακτορική έρευνα, θέματα απονομής τίτλων σπουδών,
υποστήριξης προγραμμάτων και διαδικασιών διεθνών σπουδών και
συναφών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.
Δράση «ΜΕΤΩΝ»
Η πράξη «ΜΕΤΩΝ – Υποστήριξη Δράσεων Στήριξης της
Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ωρίμανσης για την αξιοποίηση
της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων και
Υπηρεσιών» που υλοποιείται από το Τμήμα Μεταφοράς Τεχνολογίας,
Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πατρών,
υλοποιεί δράσεις επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης σε φοιτητές όλων
των επιπέδων σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, απόφοιτους με
μέγιστο χρόνο αποφοίτησης έως και δύο έτη και ερευνητές.
Επιτροπή Ισότητας των Φύλων
Η άμισθη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) λειτουργεί ως
συμβουλευτικό όργανο της Συγκλήτου και των Διοικήσεων των Σχολών
και Τμημάτων για την προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα
λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής. Η
Επιτροπή Ισότητας των Φύλων έχει τις εξής αρμοδιότητες: εκπονεί
σχέδια δράσης για την προώθηση και διασφάλιση της ουσιαστικής
ισότητας στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές διαδικασίες
του Ιδρύματος και καταρτίζει ετήσια έκθεση, την οποία υποβάλλει στη
Σύγκλητο, εισηγείται στα αρμόδια όργανα μέτρα για την προώθηση της
ισότητας και την καταπολέμηση του σεξισμού, παρέχει ενημέρωση και
επιμόρφωση στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε θέματα σχετικά
με το φύλο και την ισότητα, παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης σε
περιπτώσεις καταγγελιών για διακριτική μεταχείριση ή παρενοχλητική
συμπεριφορά, προωθεί την εκπόνηση Π.Μ.Σ. και τη διενέργεια
σεμιναρίων και διαλέξεων που εστιάζουν στη μελέτη του φύλου,
προωθεί την εκπόνηση μελετών και ερευνών σχετικά με θέματα που
σχετίζονται με το πεδίο της αρμοδιότητάς της, παρέχει συνδρομή προς
θύματα διακρίσεων όταν καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση.
Εθελοντική Ομάδα Φλέβα Ζωής
Μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού παραδίδουν από τις αρχές του
2022 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Η αρχή έγινε από μία ομάδα
φοιτητών που επέλεξαν να μην μένουν απλοί θεατές στα προβλήματα
της κοινωνίας αλλά να αναλάβουν ενεργό δράση. Έτσι αποφάσισαν να
απλώσουν χέρι βοηθείας και να καλύψουν μέρος των αναγκών που
υπάρχουν σε αίμα στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής μας,
δημιουργώντας την «Φλέβα Ζωής», μία ισχυρή δεξαμενή εθελοντών
αιμοδοτών στον χώρο του Πανεπιστημίου.
ΕΘΕΞΙΣ- h9ps://www.facebook.com/ethexis.uop/
Το «παρών» θα δώσει και η εθελοντική ομάδα φοιτητών του
Πανεπιστημίου Πατρών ΕΘΕΞΙΣ. Δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει
τον εθελοντισμό ως τρόπο ζωής, έκφρασης και νοοτροπίας. Μέσα από
τις δράσεις της οι φοιτητές αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους τόσο
εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και εκτός, δημιουργώντας
έτσι τις συνθήκες για να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες. Η ομάδα
δραστηριοποιείται με γνώμονα τρεις αξίες: την κοινωνική προσφορά,
την προστασία του περιβάλλοντος και την επαγγελματική ηθική των
μελλοντικών επιστημόνων στην κοινωνία. Τέλος, αποσκοπεί στη
δημιουργία ενεργών εθελοντικών πυρήνων σε όλα τα τμήματα του
Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι θα μπορούν να αυτενεργούν
ελεύθερα, προσανατολίζοντας τις δραστηριότητές του στις ανάγκες των
φοιτητών του τμήματός τους.
Erasmus
Τα Προγράμματα Κινητικότητας Φοιτητών αφορούν στη μετάβαση
φοιτητών σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ελλάδας. Ένα από τα
σημαντικότερα προγράμματα κινητικότητας που διαχειρίζεται το
Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον
αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της
απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων
εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια
Βίου Μάθησης.
Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής
Το Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης
Θεραπείας (Ε.Φ.Ε.Θ.) του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου
Πατρών (www.permed.upatras.gr ) είναι το πρώτο Πανεπιστημιακό
Εργαστήριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας
στην Ελλάδα. Το εργαστήριο ιδρύθηκε και επίσημα τον Ιούνιο του 2018
και δραστηριοποιείται ενεργά στους τομείς της έρευνας,
(περιλαμβανομένων των κλινικών μελετών), της εκπαίδευσης και της
παροχής υπηρεσιών στο πεδίο της Φαρμακογονιδιωματικής και
Εξατομικευμένης Θεραπείας. Το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με τις
πλέον σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές και όργανα και είναι
στελεχωμένο με πάνω από 25 ερευνητές, τεχνικούς, διοικητικό
προσωπικό υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργούν πολιτιστικές ομάδες στις
οποίες μετέχουν φοιτητές/τριες και εργαζόμενοι/ες, για την
καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτιστικού περιβάλλοντος με δράσεις
όπως χορός, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, φωτογραφία κ.ά. Στο
Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργούν οι Πολιτιστικές Ομάδες
Φοιτητών/τριών, οι πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών που διαμένουν
στην φοιτητική εστία, η ομάδα χοροθεατρικής performance «trA 10+1»,
ο χορευτικός όμιλος του Πανεπιστημίου Πατρών, η χοροθεατρική
ομάδα «Ορμήτες».
IEEE Student Branch – http://ieee.upatras.gr/
To IEEE Student Branch – University of Patras είναι το φοιτητικό́
παράρτημα του IEEE στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το IEEE αποτελεί́ τον
μεγαλύτερο παγκοσμίως οργανισμό́ επιστημόνων τεχνολογίας. Στο
Πανεπιστήμιο Πατρών το φοιτητικό́ παράρτημα του IEEE αριθμεί
περισσότερους από́ 70 ενεργούς εθελοντές, οι οποίοι
δραστηριοποιούνται στην διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων. Στον
εκθεσιακό χώρο θα παρουσιαστούν εκδηλώσεις και δράσεις που
σχετίζονται τόσο με τον ακαδημαϊκό́ όσο και με τον επαγγελματικό́
κόσμο και είναι ανοιχτές στο φοιτητικό́ κοινό́ και όχι μόνο.
ΙΟΑΣ Μυλωνάς
Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική
Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
“Πάνος Μυλωνάς” (Ι.Ο.ΑΣ.)» θα δημιουργήσει στον εκθεσιακό χώρο
του «Welcome to UP 2023», έναν σταθμό ενημέρωσης για το αλκοόλ και
την οδήγηση που θα περιλαμβάνει βιωματική δραστηριότητα με γυαλιά
προσομοίωσης μέθης και ηλεκτρονική εφαρμογή που αφορά στις
συνέπειες της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ (Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής
Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας)
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων
και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Αχαΐας «Καλλίπολις» με
το Πανεπιστήμιο Πατρών, το «Καλλίπολις» θα ενημερώνει τους
φοιτητές για την επερχόμενη Ομάδα Ενδυνάμωσης Νέων με τίτλο
"Create yourself, Create your Frame" που συστήνει, στοχεύοντας στην
ενίσχυση των νεαρών ενηλίκων, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις
δυσκολίες που προκύπτουν κατά το στάδιο της αναδυόμενης
ενηλικίωσης.
ΚΕΔΜΟΠ – https://www.xarisezoi.gr
Το «Κέντρο Προώθησης Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και
Κυτταρικών Θεραπειών» θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ και θα
ενημερώνει για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών συμβάλλοντας
στην προσέλκυση και εγγραφή δοτών Μυελού των Οστών στην Ελληνική
και Παγκόσμια Δεξαμενή εθελοντών Δοτών. Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε
Ζωή», ως μονάδα του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του Π.Ε.Κ.
του Πανεπιστημίου Πατρών, pek.upatras.gr, διευρύνει συνεχώς τις
επιστημονικές δραστηριότητές του με γνώμονα τον άνθρωπο και τη
δημόσια υγεία.
Κοινωνική Μέριμνα https://socialwelfare.upatras.gr/
Η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών, στοχεύει στην
ενίσχυση των Δομών Κοινωνικής Μέριμνας και στην υποστήριξη των
φοιτητών που προέρχονται από Ευαίσθητες/Ευπαθείς Κοινωνικές
Ομάδες. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εκθεσιακού χωριού θα
ενημερώνει τους φοιτητές για τους σκοπούς της που είναι η παροχή
ισότιμης εκπαίδευσης, ευκαιριών και προσβασιμότητας σε όλους τους
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΚΟΦΕΠΠ
Η Κινηματογραφική Ομάδα Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου
Πατρών ξεκίνησε το 2002, όταν μια ομάδα ανήσυχων φοιτητών που
διέμεναν στις φοιτητικές εστίες αποφάσισαν να οργανωθούν και να
δημιουργήσουν μια πολιτιστική διέξοδο που θα τους έβγαζε από την
ρουτίνα και την πλήξη της καθημερινότητας. Το μεράκι των φοιτητών
της Εστίας και η αγάπη τους για τον κινηματογράφο ήταν τέτοια που
χάρισε στους μεταγενέστερους έναν πλήρως διαμορφωμένο χώρο 70
θέσεων με ποιοτικό ήχο και υψηλής ανάλυσης οθόνη. Τα μέλη της
ΚΟΦΕΠΠ είναι φοιτητές που διαμένουν στην φοιτητική εστία του
Πανεπιστημίου Πατρών. Οι προβολές είναι ανοιχτές και η είσοδος
δωρεάν για όλους.
Λέσχη Ρομποτικής – http://robotics.upatras.gr/
Η Λέσχη Ρομποτικής ανήκει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών &
Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι ερευνητικές της
δραστηριότητες και οι αναζητήσεις της, για τις οποίες θα ενημερώνουν
στο πλαίσιο του «Welcome to UP 2023», περιλαμβάνουν έλεγχο
ρομπότ, σχεδιασμό κίνησης, χειρισμό μη άκαμπτων υλικών,
μεταμορφωμένα ρομπότ, βιομηχανικούς αυτοματισμούς, συστήματα
αποκατάστασης, γραφικά υπολογιστών και μικροχειρισμό.
Lifechain University
Η επίσημη εφαρμογή προσωπικής ασφάλειας του Πανεπιστημίου
Πατρών. Μέσω της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να
ειδοποιούν τον πανεπιστημιακό φύλακα για κάθε περιστατικό, να
καλούν τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης για περιστατικά υγείας,
σωματικής επίθεσης ή κλοπής αλλά και να ενημερώνονται καθημερινά
για το πρόγραμμα φαγητού στην Εστία και το ωράριο λειτουργίας.
ΝΟΠ (Ναυτικός Όμιλος Πατρών)
Μια άτυπη παράδοση συνεργασίας ανανεώνεται κάθε Σεπτέμβριο
μεταξύ του ΝΟΠ και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς αρκετοί αθλητές
και αθλήτριες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έρχονται να σπουδάσουν
στην Πάτρα εγγράφονται και συμμετέχουν με επιτυχία στις αγωνιστικές
ομάδες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης του ομίλου. Στον ΝΟΠ
λειτουργούν προγράμματα άθλησης κοινού και φοιτητών στην
κολύμβηση, την ιστιοπλοΐα και πρόσφατα στην κωπηλασία με μειωμένη
συνδρομή.
Οut Door Against Cancer Connect Us (Εργαστήριο Υγιεινής -Τμήμα
Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών)
Το εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μιου Πατρών
στο πλαίσιο των ερευνητικών του δραστηριοτήτων συμμετέχει σε
Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα «Outdoor Against Cancer
Connect Us». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 14 εταίροι από 6 χώρες. Το
έργο αφορά στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής
προσανατολισμένου στο μέλλον μέσω τεσσάρων βασικών πυλώνων: α)
υπαίθρια αθλήματα και άσκηση, β) ψυχοεκπαίδευση, γ) υγιεινή
διατροφή και δ) υγιεινό περιβάλλον (ή βιώσιμος τρόπος ζωής). Αυτό
υποστηρίζεται μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής με
συνομηλίκους, άτομα με παρόμοιο ιατρικό ιστορικό, φίλους και
οργανισμούς υγείας (πανεπιστήμια, οργανώσεις νεαρών επιζώντων από
καρκίνο, ΜΚΟ) των χωρών που συμμετέχουν στο έργο.
Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο – https://gym.upatras.gr/
Το Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών θα συμμετέχει καθόλη τη
διάρκεια του Φεστιβάλ με δικό του περίπτερο, όπου θα γίνεται εκτενής
ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις, τα προγράμματα και τις παροχές του
Γυμναστηρίου προς τους φοιτητές, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και
επίδειξη αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο κ.λπ.) με επί τόπου
παιχνίδια, λιπομέτρηση και πολλές ακόμη αθλητικές δραστηριότητες!
Patras Community
Η κοινότητα με την επωνυμία «Patras Community» αποτελεί δίκτυο
συνεργασίας των εθελοντικών φοιτητικών ανεξάρτητων και μη
κερδοσκοπικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου. ‘Έδρα του «Patras
Community» αποτελεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ τα μέλη της
κοινότητας «Patras Community» αποτελούν οι ακόλουθες ομάδες:
AIESEC in Patras, BEST Patras, EESTEC LC Patras, Engenius Patras, ESN
UOPA, EUROAVIA Patras, HelMSIC Patras, IEEE SB UPatras, Δράση ΠΤΔΕ,
ΣΦΦΕ.
Robots@UP
Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP είναι μία αμιγώς
εθελοντική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών που
απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. Στο πλαίσιο της δράσης
πραγματοποιούνται μαθήματα ρομποτικής σε παιδιά στους χώρους του
Πανεπιστημίου Πατρών. Σκοπός της δράσης είναι να μεταφέρει την
εμπειρία και την τεχνογνωσία των μελών της ομάδας, καθώς η
ενασχόλησή τους με την επιστήμη της ρομποτικής μετρά περισσότερα
από 20 χρόνια. Συμβάλει στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την
ευρύτερη κοινωνία, προσφέροντας εμπειρίες σχεδιασμού, κατασκευής
και προγραμματισμού ρομπότ σε δεκάδες παιδιά, από σχολεία της
Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συμμετέχουν στη δράση. Τη δράση
στελεχώνουν ως εθελοντές/προπονητές φοιτητές και επιστήμονες
διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων προωθώντας την
διεπιστημονικότητα, όπως άλλωστε επιτάσσει το αντικείμενο της
επιστήμης της ρομποτικής.
Σύλλογος Φοιτητών Φαρμακευτικής
Η ομάδα του "Συλλόγου Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδος - Σ.Φ.Φ.Ε."
αποτελεί μια πρωτοβουλία φοιτητών Φαρμακευτικής που γεννήθηκε
στην Πάτρα το 2014 με αφορμή το ερώτημα «Μετά το πτυχίο τι;».
Πρωταρχικό μέλημα των μελών - προπτυχιακών και μεταπτυχιακών
φοιτητών Φαρμακευτικής από όλα τα τμήματα της Ελλάδος και της
Κύπρου - και εθελοντών του Σ.Φ.Φ.Ε. είναι να παρουσιάσουν στους
δυνάμει κατόχους ενός πτυχίου Φαρμακευτικής τις επαγγελματικές
δυνατότητες που τους δίνονται, τις κινήσεις στις οποίες έχουν ήδη
προβεί επαγγελματίες του χώρου και τις οποίες ένας αυριανός
φαρμακοποιός μπορεί να ακολουθήσει, να διαφοροποιήσει ή/και να
βελτιώσει, καθώς και να τους προετοιμάσουν για τις προκλήσεις και τις
δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι.
Συνήγορος του Φοιτητή- https://synigorosfoititi.upatras.gr/
Ο «Συνήγορος του Φοιτητή» είναι ένας εξειδικευμένος θεσμός που
λειτουργεί και στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποσκοπώντας στη
διαμεσολάβηση μεταξύ, από τη μία πλευρά των φοιτητριών και
φοιτητών και από την άλλη θεσμικών οργάνων, διδασκόντων/ουσών,
υπηρεσιών ή στελεχών του Πανεπιστημίου, όταν υπάρχει κάποια
δυσεπίλυτη διχογνωμία, διαφοροποιημένη προσέγγιση που οδηγεί σε
αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ή
κάποια καταγγελία. Με βάση το νομικό πλαίσιο το γραφείο του
Συνηγόρου του φοιτητή “δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων
και βαθμολογίας”.
ΤΕΕΑΠΗ
Το Παιδικό Φεστιβάλ οργανώνεται από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές
του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τους
διδάσκοντες και τις διδάσκουσες του Τμήματος. Κάθε χρόνο, στο τέλος
της άνοιξης και για μία εβδομάδα, περίπου 2.000 παιδιά προσχολικής
ηλικίας επισκέπτονται το Παιδικό Φεστιβάλ, μαζί με τους
εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους, προκειμένου να συμμετέχουν σε
δημιουργικές δραστηριότητες και εργαστήρια εκπαιδευτικού
προσανατολισμού. Στη διάρκεια του φεστιβάλ, οι φοιτητές και το
εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΕΑΠΗ θα διαθέτουν τραμπολίνο και
άλλα εκπαιδευτικά στοιχεία με παιγνιώδη μορφή για να κάνουν
γνωστές τις δράσεις τους.
UPFM – https://upfm.upatras.gr/
Από την κεντρική σκηνή του μεγάλου φοιτητικού χωριού στο Πάρκο της
Ειρήνης που βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα εκπέμπει
ζωντανά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστήμιου Πατρών, ο UPFM.
Μέσα από ποιοτικές μουσικές παραγωγές, πολιτιστικά σχόλια, ειδήσεις
της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και
εκλαϊκευμένες εκπομπές για θέματα υγείας, περιβάλλοντος κ.λπ.,
δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό ραδιόφωνο που προβάλει το
Πανεπιστήμιο και τις δυνατότητες του. Οι μουσικοί παραγωγοί του
ραδιοφωνικού σταθμού UPFM είναι αποκλειστικά φοιτητές/τριες και
εργαζόμενοι/ες του Πανεπιστημίου Πατρών.
Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών
Από το 2000 η χορωδία, που σήμερα αριθμεί περίπου 60 μέλη,
πλαισιώνεται από ολιγομελή ορχήστρα διαφόρων οργάνων. Η Χορωδία
έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει λάβει μέρος σε συναντήσεις
χορωδιών, Φεστιβάλ και Πανεπιστημιάδες σε όλη τη χώρα και το
εξωτερικό, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και άριστες κριτικές. Toν
Μάιο του 2014 τιμήθηκε με το 3ο βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ
Χορωδιών Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».
Το «Welcome to UP 2023», διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας καθώς και με τη συνεργασία των
Δήμων Πατρέων, Αγρινίου και Μεσολογγίου και την πολύτιμη συνεισφορά των χορηγών του.